Smoorfrêterslaand krijgt op verrassende wijze Nar Johanneke als nieuwe aanwinst

Café Stroop is de afspraak, om 9 uur ’s avonds verzamelen om hier de ellufde van de ellufde te vieren. Het is niet zomaar een avond omdat iedereen weet dat op deze avond de nieuwe nar wordt bekend gemaakt. Dit is dan ook de oorzaak van een aangename gespannen sfeer waarbij menigeen zich afvraagt wie die nieuwe nar dan wel mag zijn. Maar de muziek van DJ Kings, met Ronald Konings aan het stuur, tempert deze spanning een beetje en dus wordt er veel gelachen en lol gemaakt. Dan omstreeks 11 over 11 is het tijd voor de voorzitter Hans Hagens die de Hoffotograaf ‘Toontje Flits’ een bedankje toespeelt voor zijn trouwe inzet. Geholpen door zijn kompanen, de bestuursleden Rien Konings, André Broos, Ad Jongeneelen en Michaël Koevoets, wordt prins Ruben Ie (Ruben Boenders) naar binnen geroepen en krijgt van de voorzitter de microfoon in zijn handen gedrukt om zijn raadsleden Rietje Thellier, Ger Spierings, Wilbert Lazeroms, Sven Broos en Mädy Raats te kunnen installeren. Dan is voor hem het zover om de nieuwe nar bekend te gaan maken. Dit gaat middels een spel met de 3 potentiële kandidaten (Mädy Raats, Sven Broos en Jacky van Dijk) die een test moeten afleggen (hard lopen, zich opdrukken en dansen) zodat men de beste hiervan als nar kan selecteren. Na al het gedoe moeten ze een voor een met een stekel op een helm al springend een ballon stukprikken waar een briefje inzit met de naam van de nieuwe nar. Na veel explosies en kilo’s vallende confetti vind men het briefje waar wonderlijk genoeg niet de naam van de drie kandidaten op staat maar die van ene Johan. En dan, vanuit een onverwachte hoek komt er een dansende nar ten tonele die na een paar luide knallen met slierten confetti van prins Ruben de microfoon in zijn handen krijgt gedrukt waar hij mag vertellen met welke naam hij als nar door het leven wil gaan. “NAR JOHANNEKE” klinkt het ineens wat stamelend door de luidsprekers en de stemming is gezet. En zo wordt het elluf elluf feest nog tot in de vroege uurtjes gevierd. Smoorfrêterslaand is blij met haar nieuwe aanwinst en wenst hem (Johan van der Hooft) veel plezierige carnavalsjaren toe. Trouwens, men is nog steeds op zoek naar raadsleden, dus geef je op en kom erbij! De foto’s gemaakt op deze avond zijn te zien op http://www.smoorfreters.nl/fotos_elf_elf.php.
Een mooie foto (gratis) bestellen of laten verwijderen kan via
toontjeflits@smoorfreters.nl.
Smoorfrêtersbestuur zoekt na(a)rstig om zich heen!

“Ik weet het wel, we zitten nog midden in een snikhete zomer maar onze hoofden koken bijna omdat we nog geen gegadigde hebben kunnen vinden om het narrenpak aan te meten”, zijn de woorden van Michaël Koevoets secretaris en voormalige nar van De Smoorfrêters. “Of ze het niet meer durven, geen tijd hebben of iets anders, het moet toch echt niet zo moeilijk zijn om enkele dagen de pias uit te hangen?”. “Kijk, hij of zij hoeft echt geen kopie te zijn van nar Kluit! Een eigen inbreng en eigenheid verdient zelfs de voorkeur want elke nar is weer een andere nar en dat moet ook zo blijven!”. “Het zou verdomde leuk zijn als we het komende seizoen een nieuwe nar in ons midden zouden hebben! Onze nar, want een nar is altijd van ons en iedereen, zo voelt het wel!”. “Ik weet zeker dat er ergens in Smoorfrêterslaand een geschikt figuur rondloopt die het nar zijn voor 120 procent  kan vervullen, maar het lijkt wel of ze over de streep getrokken moeten worden?”. En zo gaat Michaël nog even door en je ziet de gedrevenheid in zijn ogen. Dus jongens of meisjes, kom op en kom uit je schulp, want De Smoorfrêters hebben je nodig! Durf je het aan, heb je die lef? Stuur een mailtje naar info@smoorfreters.nl en zij nemen contact met je op.
Grandioze afsluiting van het carnaval in Smoorfrêterslaand

Nadat alle kinderen zich verzameld hadden op het midzomerplein met een door de organisatie uitgereikte lampion kon de optocht van start gaan. Met de muziek voorop en de Smoorfrêter als afsluiter achteraan de stoet, toog de stoet zich in een lange sliert door het dorp. Terug op het midzomerplein verzamelde men zich achter de dranghekken waar de Smoorfrêter was opgesteld zodat Pliessie Kiske hem in de hens kon zetten. Met opengevallen mondjes volgde de kinderen de vlammenzee die eindigde een kaal uitgebrand karkas, klaar voor het volgend jaar! Toen was het tijd voor de grote verrassing, ter ere van het afscheid van Nar Kluit was een spectaculair vuurwerk geregeld. Met open mondjes keken de kinderen toe hoe de pijlen hoog in de lucht in de mooiste vormen uiteen barsten. Hierna toog de jeugdraad naar café Concordia waar na een tijdje de jeugdraad een voor een bij Prins Ruben mochten komen voor een leuk praatje.  Als dank kregen zij twee grote foto’s ter herinnering cadeau. Later op de avond komt men rond met haring wat al van oud her een traditie is in Smoorfrêterslaand. Tegen half tien is er het afscheid van de raadsleden waarna het protocol aan de beurt is. Hierbij wordt Nar Kluit nogmaals bedankt voor zijn grote bijdrage die hij aan het carnaval van Bosschenhoofd heeft gegeven. Hijzelf bedankt iedereen die er aan hebben meegewerkt zijn rol als nar te kunnen vervullen en memoreert daarbij dat hij als bestuurslid de contacten tussen de school en de carnaval zal blijven behartigen. Als dan iedereen weer terug als gewone burger aan de statafels bij elkaar staan, voelt men pas de echte saamhorigheid en cohesie van de groep. Want tevreden zijn ze allemaal, dat wel, en allemaal zijn ze het volledig met elkaar eens; “Carnaval 2018 was een geweldig succes!”, op naar de volgende 50 jaar ! ! !
Nar Kluit neemt officieel afscheid tijdens Bal den Dorre

Het is maandagavond en café Concordia zit gezellig vol. Ook op deze avond is ‘Ronald Konings Drive In Show’ weer eens van de partij. Zoals gewoonlijk staat zowat iedereen met elkaar te keuvelen over van alles en nog wat. Als dan plots Prins Ruben en zijn gevolg in polonaise binnenkomen onder de muziek van ’T kleinste plekske’ sluit de hele tent gelijk weer aan en begint het feest pas echt. Omstreeks half tien roept Prins Ruben José Konings naar voren die dan super verbaast staat te kijken omdat ze niet weet wat er aan de hand is. Maar daar komt ze snel achter want hij overhandigd José een mooie bos bloemen namens heel de stichting omdat ze precies dit jaar 25 jaar in de krantencommissie zit, iets waar ze zelf helemaal geen erg had. Direct hierna wordt Hoffotograaf ‘Toontje Flits’ naar voren geroepen die als dank voor al het werk dat hij achter de schermen heeft gedaan voor het 50 jarig feest, van Pliessie Kiske een insigne krijgt omgehangen met daarbij een fles Smoorelêr als cadeau. Ook de uitbaters van café Concordia Johan en Betsie worden niet vergeten en ook zij krijgen als dank voor hun onuitputtelijke medewerking een insigne en een fles Smoorelêr cadeau. Dan zet Ronald Konings de muziek in van de nar die dan meteen zonder dralen zijn narrendans weer eens uitvoerde. En hij deed dat wel zo fanatiek dat er deze keer als bonus koprollen tussen zaten. Toen zijn dans afgelopen was kwam er spontaan een groot applaus vanuit het publiek. En dan, weer een uurtje later, na vele polonaises zijn ze d’r plots weer, de drie ‘Mayo bij ‘t ontbijt’. Het is weer carnavallen geblazen en vanuit de luidsprekers rolt de muziek nummer na nummer door het café. Tot elf over twaalf! Prins Ruben pakt weer eens de microfoon op en wat iedereen kon vermoeden gebeurde ook. Nar Kluit werd gevraagd naast hem te komen staan en na veel mooie woorden kreeg hij een fotocollage overhandigd met een overzicht van de 15 afgelopen jaren Nar Kluit. Maar dat was nog niet alles, een oorkonde waar een beeldje bij hoorde die bij hoge uitzondering wordt gegeven was zijn volgende verrassing. En als klap op de vuurpijl kreeg hij nog een tegoedbon voor een ballonvaart. Licht emotioneel bedankte Nar Kluit iedereen die met hem had samengewerkt en voor alle mooie jaren die hij samen met hen had meegemaakt. En dan was het tijd voor de aller, aller, allerlaatste narrendans waarbij heel het café in twee lange rijen stonden opgeteld en Kluit midden in deze zee van warmte zijn dans vol overgave tot uitvoering bracht. Een avond vol herinneringen, emotie maar vooral ook warmte. Bedankt Kluit!

Bal den Dorre een avond propvol verrassingen

Dat deze avond zo verrassend kon gaan worden had niemand kunnen voorspellen. Wat men wel wist was dat op deze avond het nieuwe motto bekend gemaakt zou gaan worden. De meeste bezoekers waren duidelijk gekleed in het kader van het 50 jarig bestaan van de Smoorfrêters want het was alles goud wat de klok sloeg. Ook hier voorzag ‘Ronald Konings Drive In Show’ weer voor de muziek dus het recept voor een juiste stemming was compleet. Kortom, een gezellige boel en iedereen had plezier zoals we bij Den Dorre gewend zijn. Men had de aanplakbiljetten al wel zien hangen met talentenjacht ‘Golden Oldies’ maar niemand wist wat er zou komen. Tot op een gegeven moment twee dames als ‘De Twee Pinten’ (Sandra Raats en Corina Heeren) hun lied ‘bloemetjes gordijn’ten gehore brachten. Iedereen meteen natuurlijk gelijk achter elkaar in een lange sliert door het café. Niet lang hierna is er een optreden van ‘Ria Valk’(hans Hagens) met het lied ‘worstjes op mijn borstjes’ voor iedereen direct herkenbaar en dus weer een wereldhit bij Den Dorre. Rond 11 uur zijn het de Havenzangers die hun debuut maken bij Café Concordia (André Broos en Michaël Koevoets) met het nummer ‘s nachts na tweeën. Weer een enorm succes natuurlijk wat Concordia z’n beetje “the place to be” maakt lijkt het bijna wel. Hierna verschijnen de Motto Commissieleden die dan als clown vermomd gouden ballonnen aan het plafond gaan hangen. De bedoeling dat alle stichtingsleden met een helm op, die voorzien van een scherpe piek, de ballonnen middels opspringen kapot moeten prikken. Als eerste is het de beurt aan prins Ruben om al springend te proberen een ballon te raken wat hem na vele sprongen uiteindelijk lukt. Meteen valt er een zee van confetti naar beneden met daartussen een opgerold papiertje waar een letter op staat. Die letter is uiteindelijk nodig is om na alle ballonnen stuk geprikt te hebben tot het motto te komen. Hetzelfde tafereel volgt hierna met de Pliessie, Nar, raadsleden en bestuur zodat er uiteindelijk elf letters zijn waar het motto uit moet komen. Na wat puzzelen zijn het de slimste die ten langen leste het motto “OUW UT GAONDE” tevoorschijn halen. Hierna is het weer tijd om verder te feesten wat dan ook direct wordt uitgevoerd. Tegen half twaalf komen de ‘Alpen Zusjes’ (Wilbert Lazeroms en Sven Broos) op de proppen met hun succesnummer ‘Hutje op de hei’ die als een bom inslaat. En weer gaat de hele mikmak achter hun aan en vervolgd de avond zich met leut en plezier. Als verrassing zijn het twee nonnen (Rien Konings en Ad Jongeneelen) die optreden als de ‘De Dorini’s’ met het succesnummer “De nonnen uit het zuiden” wat insloeg als een bom. De avond werd afgesloten door prins Ruben met ‘Het kleinste plekse op de wereldkaart’, mooier kunnen we het niet maken.
Prins Ruben “Een mooiere prinsenbal kan ik niet wensen!”.

Zoals gewoonlijk hangt er bij deze avond, de avond van de optocht, altijd een lichte spanning in café Stroop. De muziek van ‘Ronald Konings Drive In Show’ draait op volle toeren en de sfeer is prima maar toch…? De vertegenwoordigers van de bouwclubs zijn er natuurlijk allemaal want zij zijn diegene die hopen de hoofdprijs in de wacht te slepen. Maar voordat het zover is wordt Vincent, de vervanger van uitbater Vincent, naar voren geroepen voor een bedankje wegens zijn enorme medewerking aan het carnavalsgebeuren. Op het projectiescherm worden wisselend foto’s van de optocht gemaakt door Hoffotograaf Toontje Flits getoond waarbij natuurlijk vele ogen op gericht zijn. Maar rond 10 uur verdwijnt plots de fotosessie van dat scherm en wordt een scorebord van de puntentelling weergegeven. “Aha, nu gaat het dus beginnen” zie je iedereen denken. En ja hoor, Prins Ruben pakt de microfoon en Pliessie Kiske maakt de eerste enveloppe open. Eén voor één komen de punten op het scherm die voorzichtig ingetoetst worden door optochtcommissaris André Broos. Intussen wordt Nar Kluit erop geattendeerd dat op de prijsbokalen dit jaar zijn afbeelding is gezet ter ere van zijn afscheid. Een beetje blue steekt hij niet onder stoelen of banken dat hij zich zeer vereert voelt. Om 11 over 11 vraagt prins Ruben hem persoonlijk om de prijswinnaars van de publieksprijs bekend te maken, twee jaar terug ingevoerd door nar Kluit zelf. Het prijsje van 10€ voor het deelnemen en invullen van het de enquête formulier wordt gewonnen door Arjan Janssen. De grote winnaar van de publieksprijs is door de kijkers langs de weg met afstand gegund aan bouwclub ’T Foepenhol die van nar Kluit dan ook de wisselbeker in ontvangst nemen. De totale uitslag van de publieksprijs is: 1- ’T Foepenhol met 31 stemmen, 2- de Zaandkleppers met 20 stemmen, 3- de Dwarsliggers met 14 stemmen, 4- ’T Kraaiennest met 13 stemmen en als laatste de Loagvliegers met 6 stemmen. De jongens van ’t Foepenhol laten duidelijk blijken zeer blij te zijn met hun publiekswaardering. Ronald slingert het feest weer aan met zijn muzikale kundigheid en binnen de kortste keren bruist het weer van gezelligheid. Dan kondigt prins Ruben het tweede deel van de score aan en ziet men in de totaalkolom met spanning de cijfers langzaam ophogen. Nu gaat het er ook om waar men zijn joker heeft ingezet. En weer start het feest weer in zijn volle omvang tot zo rond half twaalf het derde en beslissende deel aanvang neemt. Werkelijk alle ogen zijn op gericht op het scorebord waar tergend traag de scores het beslissende antwoord geven; ‘’T Foepenhol’ 206 punten, op nipte afstand ‘De Laagvliegers’ met 203 punten, derde ‘De Dwarsliggers’ met 191 punten, knap voor de beginnende bouwers “Ut Kraaiennest’ want zij eindigen op vier met 175 punten en als laatste eindigen ‘De Zaankleppers’ met 130 punten. Dat de jongens van ‘’T Foepenhol’ blij waren met hun eerste plaats bleek overduidelijk toen ze met z’n allen overgelukkig op de bühne ronddansten met hun zeer terecht  gewonnen beker. En prins Ruben? Hij had groot gelijk toen hij zei, een mooiere prinsenbal kan ik niet wensen!

Toch nog een Gouwe optocht in Smoorfrêterslaand

Het zag er even wat minder uit voor het aantal optochtdeelnemers maar uiteindelijk hebben er toch nog 5 grote categorie A wagens meegereden door het dorp. Dit tezamen met de 4 grote groepen 2 individuele en 3 kindergroepen kan men toch van een aardige optocht spreken. Zo onderhand een traditie is dat Sint Cecilia vooraan in de stoet net achter pliessie Kiske de muziek verzorgt. Hier net achter volgen de Gouden drie die samen 3 generaties carnavallers vormen met die als vader en zoon elk 25 jaar in leeftijd verschillen, dus de opa met kleinzoon precies 50 jaar net als de carnaval. Hierachter volgt de wagen van wijkvereniging de Zaandkleppers. Zij symboliseren het 50 jarig feest met ballonnen maar tevens ook hun gebrek aan een bouwplaats. Hierna komen van de Deurdrammers voorbij rollen met een grote kluis waar de goudstaven half uitsteken en het geld in de ronde vliegt. De Happy Girls hebben voor het 50 jarig bestaan een mooie taart gemaakt. ‘T Kraaiennest heeft weer een leuke wagen gebouwd met boerenbont servies en gezonde koeien. ’T Bakkertje doet dit jaar weer mee en hebben als slogan dat een gouw feest een blommeke verdient als kinderen in een bloempot. De Gaopers hebben dit keer allerlei bouwmaterialen bij waarin ze aan de toekomst bouwen. Dan is het de beurt aan de Laogvliegers die met “Gaston” en een hele lange rode poscode auto en een act opvoeren voor de TV waar de kijkers langs de weg miljoenen mee kunnen verdienen als je het juiste koffertje maar uitkiest. Ook komt er gouden koets voorbij met leuke dames ervoor en erin. Mc the Golden Angels hebben zelfgebouwde motoren en zien er uit als heuse motorbendeleden. Dan is het de beurt aan ’T Foepenhol met hun prachtige gebouwde A wagen. Ook Memphis Depay en Kenny Tete spelen een leuke act waar alles om goud draait. De Leutkontjes hebben een leuk wagentje dat volgens hun niet compleet is omdat ze te laat zijn begonnen met bouwen maar toch een goud feestje houwen. Voordat de Prinsenwagen de optocht afsluit komen de Dwarsliggers met hun wagen waarop een dierenorkest speelt tonen, kortom toch nog een leuke optocht.

In café Concordia verzamelt zich later deze middag de hele mik mak om de prijsuitreiking van de kindergroepen, grote groepen en individuele in ontvangst te nemen. Zoals altijd is de spanning van de deelnemers binnen duidelijk voelbaar en het ijs breekt wat als Prins Ruben de microfoon ter hand neemt en de prijswinnaars bekent maakt:
Categorie kindergroepen: 1e prijs De ‘Deurdrammers’, 2e prijs ‘Tripple A’, 3e prijs ‘Happy Girls’
Categorie Volwassene Individueel: 1e prijs ‘Memphis Depay en Kenny Tete’, 2e prijs ‘De Gouden Drie’
Categorie Grote Groepen: 1e prijs ‘ ’T Bakkertje’, 2e prijs ‘MC the Golden Angels’, 3e prijs ‘BC de (G) Slaopers’, 4e prijs ‘De Leutkontjes’.

Prins Ruben bedankt de juryleden met een leuk presentje, alle deelnemers en iedereen die aan dit succes heeft bijgedragen, de prijsuitreiking van de grote wagens wordt later op de avond bekendgemaakt tijdens het Prinsenbal bij café Stroop.
Echt een Gouden Smoorfrêtersbrunch!

Niet alleen een gouden brunch maar toch zeker ook een gouden greep volgens Ad Jongeneelen organisator van dit festijn. Als bestuurslid van Carnavals Stichting de Smoorfrêters moet Ad hard werken om het elk jaar allemaal weer in korte tijd in kannen en kruiken krijgen. Zo’n brunch staat of valt niet alleen met het aantal deelnemers maar toch zeker ook met de sponsoren. Gelukkig zijn er in Smoorfrêterslaand nog steeds enthousiaste en trouwe carnavallers waar men altijd op kan rekenen. En evenzo is het niet minder met de sponsoren, “dit kan hier op het dorp alleen als Concordia zijn deuren van het café hiervoor open wil zetten” zegt Ad terloops. “Ga er maar eens voor staan om zo’n 55 volwassenen en 25 kinderen van al dat lekkers te voorzien”. Johan, Betsie en Tanja, hun dochter, lopen het vuur uit hun sloffen om de sinaasappelsap, melk, koffie, thee en een heleboel meer bij te vullen. Het buffet met een heel scala aan lekkers staat prachtig breed opgesteld waar de deelnemers langs mogen lopen om hun bordje te vullen. “Ja” zegt Ad dan weer, “en zonder de hulp van de sponsoren ‘Joost Zorgt’, slagerij ‘Pieter Jan van de Riet, ‘Café Concordia’ en de familie ‘Jongeneelen’ zou dit natuurlijk nooit mogelijk zijn geweest!”. “Voor maar vijf euro per persoon heb je natuurlijk wel een super maaltijd en wordt tevens de kas van de Stichting aangevuld.”. Dat is dan ook de reden dat Ad na het bedanken van de sponsoren Prins Ruben naar voren roept en hem een enveloppe aanreikt met een bedrag voor de kinderactiviteiten van Smoorfrêterslaand. Prins Ruben memoreert vervolgens al het werk wat Ad hiervoor heeft moeten verzetten en dat de opbrengst zeker op een voor de kinderen juiste bestemming zal komen, daar staan wij als Carnavals Stichting 100% garant voor! 
Carnaval Smoorfrêterslaand loopt op rolletjes

Het is donderdagavond 8 februari, tijd voor de dames van Smoorfrêterslaand om naar Cafë Concordia, alias d’n Dorre, te gaan voor het vrouwkesbal. Dit festijn, ooit in het leven geroepen door de vertrekkende nar Kluit, is uitgegroeid tot een jaarlijks feest dat er mag zijn. Idem dito dit jaar, met een vol geladen kroeg en een supergezellige sfeer duurt het niet lang of de eerste voetjes gaan al van de vloer, en dat allemaal door Kees de plaatjes draaier. Alles in het goud, want dat was de dresscode wegens het 50 jarig bestaan dit jaar, is het een fraai geheel daar bij d’n Dorre. Al moet gezegd dat sommige vrouwen verdomt veel weg hadden van de Prins, Nar, Pliessie, bestuur en wat raadsleden, al dan niet omgebouwd, maar dan wel in’t goud natuurlijk….  Chapeau voor Johan en Betsie van café Concordia.

Een dag later start ’s middags de kinderoptocht vanuit school. Op het midzomerplein is het een gekrioel van kinderen met wagentjes, ballonnen of allerlei ander rollend materieel. Met wat stotterende muziek voorop trekt de kinderschare met mama’s, papa’s, oma’s, opa’s, leraren en andere begeleiders in een lange sliert door het dorp. Hier is ook alles weer in goud gemaakt wat de stoet een extra mooie maar vooral luxe uitstraling geeft. Uiteindelijk komt het geheel terug op het midzomerplein om de Smoorfrêter te gaan onthullen. Prins Ruben geeft Nar Kluit en Pliessie Kiske de opdracht het zeil van de pop trekken en onder luid applaus zit daar parmantig de Smoorfrêter op zijn toren. Daarna terug naar school waar het feest kan beginnen. Binnen is DJ Rick van de Boom de muziek al aan het verzorgen en de kinderen kunnen als ze willen limonade en wat lekkers nuttigen. Na wat polonaises en andere kapriolen wordt meester Jan door de Prins naar voren geroepen en krijgt hij een gouden insigne omgehangen. En dat is ook weer een feestje waard, toch?

‘S avonds is het verzamelen bij café Stroop voor een volgend festijn, de sleuteluitreiking op het gemeentehuis. Veel carnavallers kijken hier naar uit omdat hier alle genodigden uit de diverse kernen en oudgedienden elkaar weer eens kunnen ontmoeten. Alleen al het getoeter van het inblazen van bands geeft een bepaalde sfeer die niet te beschrijven is. Eén voor één stellen de kernen zich met een paar rondjes polonaise aan elkaar en natuurlijk de Burgemeester voor. Hierna start het officiële gedeelte en draagt de Burgermoeder de sleutels over aan de vijf Prinsen. Nog even staat nar Kluit in het zonnetje omdat hij na 15 dolle jaren zijn narrenkap aan de kapstok hangt. Hierna mogen de bands om beurten nog hun deuntjes ten gehore brengen. En natuurlijk wordt alle tijd door eenieder nuttig besteedt met ouwehoeren over van alles en nog wat, maar vooral de carnaval!

Terugkomend van het gemeentehuis maar weer bij café Stroop over de drempel gestapt. Dit maal voor het bouwersbal. Het is al van oudsher een traditie in Smoorfrêterslaand dat de dag voorafgaande de optocht de wagenbouwers samenkomen voor een klein onderling feestje. Vincent, de uitbater, heeft dan snert gemaakt zodat iedereen zich hieraan kan vergrijpen. Maar er komt toch nog een verrassing binnen want niet veel later meldt de band ‘Ut Zooyque’ zich en zet binnen de kortste keren de boel op z’n kop. Werkelijk een leutige avond!
Sebastiaan aan het werk

Sebastiaan’s zijn lust en zijn leven

Sebastiaan Broos, een gewone jongen van 35 jaar uit Bosschenhoofd die in het dagelijks leven met zijn broer in de bouw werkt bezit een eigenschap die niet iedereen zomaar heeft. Elk najaar zo’n 2 á 3 maandjes voorafgaande de carnaval gaat bij Sebastiaan zijn hart wat sneller kloppen. Niet zozeer om dat hij zo’n supergroot carnavalsvierder is maar eerder omdat hij weet dat er voor hem weer een hoop creatief te scheppen valt. Sebastiaan heeft namelijk de gave om uit een rechthoekig blok (piep)schuim de prachtigste creaties te snijden. Virtuoos hanteert hij dan zaag, mes of schuurpapier om door of over het schuim te gaan zodat hij binnen de kortste keren van een passief geheel een driedimensionaal sculptuur tevoorschijn tovert. Uitgaande van een klein handgemaakte schetsje snijdt hij links en rechts de stukken schuim zodanig van het blok dat er iets moois ontstaat. Daarbij moet hij natuurlijk wel weten niet teveel van het spul te snijden want eraf is eraf. En dat hij daar goed in is bewijst het feit dat hij bij veel bouwclubs wordt gevraagd om daar carnavals koppen of andere dingen te maken. Ooit is hij begonnen bij zijn eigen clubke ‘de Zaandkleppers’, maar dikwijls is hij ook te vinden bij ‘de Loagvliegers’ of de ‘De Brakken’ in Rucphen. Maar dat is nog niet alles want hij is ook nog al eens bezig geweest bij ‘De Duimkes’ in Etten Leur en ook wel bij het Foepenhol’ heeft hij geholpen. Het is zijn lust en zijn leven en dat kun je overduidelijk te zien aan de mooie creaties die hij voor de carnaval uit zijn koker haalt. Hij heeft het zichzelf allemaal aan moeten leren want een opleiding hiervoor heeft hij nooit gevolgd. Ooit begonnen bij ‘de Zaandkleppers’ die nu helaas al een paar jaar geen bouwplaats kunnen vinden, wordt zijn naam steeds meer genoemd in bouwersland. Niet minder dan 15 jaar doet hij dit al met veel plezier en zijn wens is om dit nog vele jaren te blijven doen. “Er gaat natuurlijk heel veel tijd inzitten” zegt hij zo tussen neus en lippen door tijdens het snijden, maar zijn blik gaat geen moment van het voorwerp wat hij aan het bewerken is. “Maar op het voetbalveld ben ik ook wel te vinden hoor!” zegt hij, want dat is zijn andere passie. “O ja, en vissen natuurlijk!”, dat doet hij ook wel graag zegt hij me zo terloops. Verder is hij gelukkig met zijn Ramona en zijn twee jongens, “want wie weet snijden die straks ook fanatiek door het schuim, ja wie weet?”.
Een super geanimeerde kindercarnavalsbal bij All In One

Woensdagmiddag voorafgaande het carnavalsweekend organiseert het jongerencentrum van Surplus in samenwerking met SC de Smoorfrêters elk jaar het kindercarnavalsbal in Bosschenhoofd. ‘S middags om 2 uur gaat dan de deur dan open en kunnen de ouders hun kinderen droppen om hun feestje te vieren. Ook dit jaar is het weer zo ver en inderdaad komen rond die tijd de kinderen een voor een het zaaltje van het All In One gebouw binnen wandelen. De ene nog mooier gekleed als de andere en sommige supermooi geschminkt rennen ze direct in de ronde en zitten ze elkaar achterna. Tot Prins Ruben den 1e onder zijn muziek ‘Het kleinste plekske op de wereldkaart’ in polonaise binnen komt wandelen met direct achter hem aan de jeugdraad en andere raadsleden. Al snel sluiten de kinderen bij hen aan en gaat er één grote sliert hossende mensen door het zaaltje. Hierna zijn er wat spelletjes en worden de kinderen bezig gehouden met allerlei carnavalsmuziek zodat ze kunnen springen en rennen. Aan versnaperingen is er geen gebrek want geregeld is er wat te snoepen en krijgen ze limonade en een zakje chips. Ook wordt de limbo dans uit de kast gehaald en gaan de kinderen een voor een onder de stok door die telkens een tandje lager wordt gehouden. Het is verbijsterend hoe lenig ze zijn en hoe laag men de stok kan houden. Als de middag bijna ten einde is wordt er een mooie groepsfoto gemaakt met alle kinderen en leiders tezamen als herinnering. Prins Ruben roept, voordat er afscheid wordt genomen, nog even de twee kandidaten Sietske en Lize die het actiefst mee hebben gedaan naar voren en zij worden beloond met een leuk cadeautje. Ook Prins Ruben wordt namens de leiders bedankt voor zijn aanwezigheid en krijgt een kleine attentie voor de hele carnavalsgroep. Na een supergeslaagde  middag is het al weer tijd geworden en komen de ouders hun kinderen weer ophalen. Petje af voor de organisatoren en alle hulpen!
Smoorvolle zaal kindercarnaval Café Stroop

Uit welke hoeken en gaten van Smoorfrêterslaand ze allemaal komen weten we niet maar afgelopen zondag was café Stroop weer eens tot de nok gevuld met super enthousiaste kindertjes. De een als cowboy, de ander als astronaut het maakte allemaal niks uit, ze gingen allemaal voor goud want 50 jaar Smoorfrêterkes wil heel wat zeggen. Bij binnenkomst van de Prins met zijn gevolg presenteerde Nar Kluit de jeugdraad en we kunnen gerust stellen dat het dit jaar weer een supergezellig clubje is; Jeugdprins: Megan Broos, Jeugdprinses: Daisy Suijkerbuijk, Jeugdnar: Kenza van Peer, Jeugdpliessie: Naud Verhorik en Jeugdboertje: Thim de Ruijter.
Zoals elk jaar had de raad van elluf weer wat spelletjes georganiseerd en dus na al het hossen met Prins Ruben de 1e startte het nieuwe raadslid Mädy Raats (ja een raadslid die Raats heet) met de aankondiging van het eerste spel; Er hingen grote volle zakken aan het plafond die nar Kluit moest proberen stuk te snijden zodat er allemaal gouden ballen uit zouden komen vallen. Dus Kluit klimt op een stoel en snijdt de eerste zak lek. Maar tot grote verrassing kwamen er niet alleen ballen uit vallen maar ook hele wolken confetti en enorme grote bossen serpentines. Dus meteen zat iedereen onder dat spul en was het gelijk een heerlijke beesten bende. De tweede zak opsnijden was natuurlijk geen verrassing meer maar voor de kinderen niet minder leuk natuurlijk. Toen moest Pliessie Kiske hetzelfde doen met nog twee zakken en weer kwam daar het nodige uit vallen zodat het hele café binnen de korste keren vergeven was van slingers, confetti en al het andere feestelijk spul. Maar het spel moest nog gespeeld worden en dus zei Mädy dat de meisjes de gouden ballen in een koker van de meisjes moesten gooien en de jongens in een koker waar jongens boven stond. Raadslid Sven probeerden nog stiekem over de tekst van de meisjes jongens te plakken maar dat hadden die kleine Smoorfrêterkes toch snel door. Uiteindelijk wonnen de meisjes met grote overmacht en kon het feest in zijn volle glorie doorgaan. Ook was er voor alle kindjes weer een lekkere traktatie zodat ze allemaal al snel aan het genieten waren. Wat later op de middag kondigde de DJ’s Team Max Volume (Rick van de Boom en Justin Raats) het bezoek aan van ‘Mayo bij ’t ontbijt’ die na binnenkomst de zaal compleet aan het hossen kreeg met hun overbekende nummer. Als afsluiting kregen alle aanwezigen een lekkere zak friet met mayonaise aangeboden. Het was dan ook weer ruim tijd om huiswaarts te keren en zodoende kon het personeel van café Stroop snel met de bezem door de zaak omdat de tafeltjes weer klaar moesten staan voor hun eerste klanten. Met dank aan café Stroop in samenwerking met Stichting Carnaval de Smoorfrêters was het weer een supergezellige middag voor alle kinderen en hun ouders van Smoorfrêterslaand! Foto’s van deze middag kunt u zien op de volgende link:
http://www.smoorfreters.nl/Kinderwijkenbal.php
Een gouden bal bij het Devobal

Een traditie waar in Smoorfrêterslaand niet van afgeweken wordt is het carnavalsbal bij V.V. Devo het zogeheten Devobal. Al leek bij aanloop dat het niet al te druk zou gaan worden deze avond, bleek later het gezegde ‘schijn bedriegt’ toch nog steeds te gelden. Zoals het de jeugd betaamd zijn ze nooit ergens op de avond de vroegste bezoekers. Maar toen de molen eenmaal ging draaien was die ook niet meer te stoppen en na een bepaalde tijd stroomde de jeugd bij Devo gestaag de kantine in. Onder de bezielende leiding van ‘Ronald Konings Drive In Show’ zat de stemming er goed in en al snel was het een supergezellige boel. Prins Ruben 1e draaide met zijn gevolg de nodige rondjes en dirigeerde het publiek naar een echte carnavals sfeer. Gaandeweg werd het steeds meer een waar carnavalsfeest en hoste de meiden en jongens er driftig op los. Later op de avond memoreerde de voorzitter van Devo Willie Brands de fijne onderlinge samenwerking tussen de Smoorfrêters en Devo en overhandigde Prins Ruben een kleine attentie. Daarbij kreeg de Prins ook nog een sculptuur met een gouden voetbal voor de afgelopen 50 jaren dat v.v. Devo en SC de Smoorfrêters hebben samengewerkt. Na een onverwacht optreden van ‘Mayo bij ‘t ontbijt’ en een toemaatje van nar Kluit met zijn XXL narrendans liep de avond door tot in de vroege uurtjes. Foto’s van deze avond zijn te volgen op: http://www.smoorfreters.nl/Fotos_Devobal.php
Tienerbal Smoorfrêters leuk en gezellig.

De jeugdleiding van ‘All In One’ opende afgelopen vrijdagavond de deuren van het jeugdhonk om het carnavals Tienerbal samen met de Prins en zijn gevolg te vieren. Over de opkomst kon men niet klagen gezien het aantal opgekomen teenagers. Volledig uitgedost in carnavals ornaat werden ze voor de deur gedropt door hun papa’s of mama’s om ze na 2 uurtjes intensief feesten weer op te komen halen. Zoals gewoonlijk met dergelijke activiteiten waren de meiden ruimschoots in de meerderheid. De Dj’s van de avond, Justin Raats en Rick van de Boom als DJ Team Max Volume, wisten exact welke muziek op welk moment gedraaid moest worden en dat was dan ook goed merkbaar op de dansvloer. En het waren natuurlijk vooral de meiden die met de beentjes van de vloer gingen al durfde een enkele stoere bink ook best een dansje te wagen. Het bal was nog geen half uur oud of de Prins met zijn gevolg kwam de zaal in en al snel vormde iedereen een superlange sliert onder de tonen van ‘’t klenste plekse op de wereldkaart’. Na enkele nummertjes hossen konden de kinderen zich laven aan een heerlijk blikje fris en deelde Pliessie Kiske al hossend aan iedereen een lekkere versnapering uit. Nar Kluit met zijn lichtgevende zolen deed nog eens zijn best de boel aan het dansen te krijgen en dat lukte hem nog ook aardig ook. Later op de avond was er nog een optreden van “Mosterd Na De Maaltijd” met het nummer ‘Hé Jacqueline, waar is de vaseline’ die als gangmakers de zaal zo maar op z’n kop zette. Namens alle Tieners uit Smoorfrêterlaand: Applaus voor het team van All In One en de Smoorfrêters.
Een supergeweldige knutselmiddag als voorbereiding voor de carnaval!

De kinderen keken er allemaal al naar uit, hun carnavals-knutselmiddag op school. Niet anders dan vorig jaar was de start even wat onwennig, want wat zullen we nu gaan maken en waarmee? Maar het is eigenlijk wonderbaarlijk hoe snel de kinderen met hun ideeën op de proppen komen. En voordat eenieder het in de gaten heeft is de ene al aan het plakken terwijl de ander reeds met kleurpotloden iets aan het tekenen is. Samen met wat papa’s, mama’s, oma’s opa’s en leden van de Smoorfrêters en de leraren zijn de kinderen al snel op dreef. Onbeschrijfelijk hoe die mierennest op het leerplein zo goed samenwerkt. Zonder dat er al te veel gecommuniceerd wordt is bijna elk kind wel aan het werk en schijnen ze ook nog van elkaar te weten hoe het allemaal bij elkaar gaat passen. De door Nar Kluit aangevoerde spulletjes gaan gretig van hand tot hand en samen met de tools van school komen de creaties langzaam maar gestaag tot leven. De meegevoerde skelters en wagentjes krijgen van lieverlee een body en terwijl de een nog aan het plakken is, is de ander deze al aan het beschilderen. Dit jaar overheerst goud natuurlijk omdat de kinderen verdomt goed weten dat de Smoorfrêters hun 50 jarig bestaan viert en de school heeft natuurlijk wel gezorgd dat er genoeg goudverf aanwezig is. Eigenlijk is zo’n knutselmiddag voor de kinderen een gouden greep want ze zijn supercreatief bezig en ze zetten, zonder dat ze er erg in hebben, een prachtige traditie voort, n.l. bouwen voor de carnaval. In enkele uren zijn de meeste creaties zo goed als klaar en zijn de eerste kinderen al weer buiten aan het spelen. Het is ongelooflijk hoe harmonieus alle kinderen tezamen zo’n middag beleven, er valt geen verkeert woord en alles werkt als één geheel naar een doel toe, iets leuks voor de carnaval maken!
Fantastische start van de carnaval in Smoorfrêterslaand

Al jaren lang organiseert het stichtingsbestuur samen met Café Stroop een themabal als aftrap van de carnaval in Bosschenhoofd. Het is dan ook niet zo onlogisch dat dit jaar “The Golden Fifties” als thema was gekozen gezien het 50 jarig bestaan van SC de Smoorfrêters. Met als klap op de vuurpijl was  de band “The Hot Dogs Coverband” weer bereid deze avond muzikaal te omlijsten en dat was niet aan dovemansoren gezegd. Direct na de bekendmaking dat Hotdogs zouden komen spelen was al bekend dat het in café Stroop lichtelijk dringen zou gaan worden. En inderdaad, bij het aanslaan van de eerste tonen op de instrumenten was men al verzekerd van een gezellige en gemoedelijke sfeer. Dit keer waren het niet alleen de rock nummers die zij normaliter plegen te spelen maar had de band een ruimere keus gemaakt uit de muziek van vijftiger of zestiger jaren. Soms was het een nummer van ‘creedence clearwater revival’ en dan speelden ze ‘country roads’ en ga zo maar door, werkelijk een genot om het allemaal voorbij te horen komen. Natuurlijk ontbraken de good old rock and roll nummers ook niet zodat de zaal werkelijk in extase op een volle vloer met alles meedanste. Met slechts enkele korte pauzes wist de band het publiek tot laat in de avond met de voetjes van de vloer te houden en het mag gezegd dat dit niet elke band lukt is onze ervaring. Kortom deze avond kan voor de Smoorfrêters niet meer kapot, das zeker!
NAR kluit zoekt een enthousiaste NAR.

Na 15 jaar zijn narrenfunctie met verve te hebben volbracht heeft nar Kluit aangegeven dat het dit jaar zijn laatste jaar als nar zal zijn. Het is dan ook om die reden dat hij naarstig op zoek is naar een enthousiaste gegadigde die het stokje (of officieel gezegd zijn marot) zou willen overnemen. Natuurlijk mag hij of zij (ja een narrinneke zou ook leuk zijn) een compleet nieuwe invulling geven aan de nieuwe narrenrol in het Bosschenhoofdse carnaval, onder het mom van ‘als het maar leutig is’! Zou jij deze uitdaging aandurven dan kan je contact opnemen met de secretaris van de Smoorfreters; Michael Koevoets 06-52684851. Een mailtje sturen naar michael8025@hotmail.com kan ook. Daarbij zijn nar Kluit en Prins Ruben actief op zoek naar nieuwe raadsleden, en óók hier mogen het natuurlijk vrouwkes zijn. Voel je er wel wat voor om raadslid te zijn geef je dan op bij Prins Ruben of Nar kluit.
Elluf-elluf feest Smoorfrêterslaand levert nieuw raadslid op.

Met als thema Goldener Tiroler Novemberfest gevierd in een als bierstube omgebouwd Café Stroop, is het nieuw carnavals seizoen in Smoorfrêterslaand dit seizoen knallend van start gegaan. Met het voltallig bestuur en protocol gekleed in Tirolerhose en hun dames in een dirndl jurkje koste het geen enkele moeite je in Beieren wanen. De Tiroolse muziek die uit de luidsprekers van 'Ronald Konings Drive In Show' schalmde maakte die waan nog completer zodat het publiek geen enkele moeite had zich denkbeeldig in de Alpen op te houden. Kortom, er hing een grandioze sfeer en menigeen ging dan ook graag met de voetjes van de vloer. Met rijkelijk gevulde pullen bier stonden de mannen te genieten van al het moois wat er onder hun ogen voorbij dartelde. Dat voor vele dit niet hun eerste bierpul was, was moeiteloos af te lezen aan de omvang die zij tentoonspreidde. Zoals gewoonlijk in Smoorfrêterslaand werkelijk een supergezellig feest. Maar zoals het met elluf-elluf hoort, mag het officiële niet vergeten worden en dus nam voorzitter ‘Hans Hagens’ het woord om het bestuur voor te stellen en Prins Ruben 1e te introduceren. Op zijn beurt nam Prins Ruben de microfoon over om de raadsleden en het protocol voor dit carnavalsseizoen te lanceren. Hierna memoreerde hij, met een foto collage als cadeau, nog even het afscheid als raadslid van ‘Gylion Elgin’ die wegens werkomstandigheden geen tijd meer kon steken in het carnavalswerk. Later op de avond bleek er nog een verassing omdat er zich toch een nieuw raadslid had aangemeld. Met een leuke in elkaar gestoken spel tussen vier dames bleek uiteindelijk ‘Mady Raats’ het nieuwe raadslid te zijn. Jazeker, een tweede dame als raadslid erbij, wat betekent dat Smoorfrêterslaand meedoet met de huidige trend van meer dames op alle niveaus!. Toch kunnen er nog steeds raadsleden bij dus heb je goesting, ben je een jonge of meisje, schroom niet en neem contact op met ‘Michaël Koevoets’ of stuur een mailtje naar info@smoorfreters.nl. Alles is te volgen op www.smoorfreters.nl met óók de foto’s van alle carnavals activiteiten.
Wiske is nie zomar nun hoond!

Allang eer pliessie Kiske zijn fungsie ging aanvaorden binnen Smoorfrêterslaand zat Wiske op un spesiale school voor pliessie hoonde. Gebore uit nun nest van zeuve pupkes mag de wel zegge da Wiske de slimste was van allemaol. Deurdat ie uit un kruising kwam van un schotse hanglip labrador met un russiese bruine wind hoond wiste ze natuurluk al lang van te veure da ier iets biezonders van moes komme. Zun broers en zusse waren al errug slim, mar Wiske stak daor mee zunne hoonde kop ver boven uit. Ut war daorom da de spesiale brigade van doorgewinterde carnavals pliessies uit louwzeikerslaand veul belangstelling hadde om Wiske un spesiale opleiding te geve aongepast veur ut onstuimig carnavals leve. Zun eerste test war dat ie moes uit zien te vinde weluk fleske van de zeuve nun echte jup war. Ondaanks dat um da nooit vertelt war, slurpte ie tog meteen ut goeie fleske leeg en liet ie de andere zes gewoon staon, wa veur de leiding un onomstoteluk bewijs war da ie de idiaole pliessie hoond was. Da zun hanglip daor bij goed te pas komt staot natuurluk buite keif. Apporteren war een van zun spesialiteite mag de wel zegge, waor ze ut fleske jup ok nar gooide, hij bragt ut altijd terug. Pas as ze ut open hadden gemaokt klokte ie ut in één keer helemaol leeg en liet ie ut ligge, dan maokte ut um ok niks meer uit waor ze ut fleske naor toe gooide. Op un dag, en om ut allemaol zeker te wete, hebbe ze un fleske jup vier meter, ik herhaol, vier meter diep begraove. Toen kreeg ie ut commando "Graaaof"! Ge wul  gewoon nie gelove wa ge toen zag. Een onnoemeluke grote fontein van smoor, geknor, geblaos en gesnuffel. En ja or, jéén kwartier later komt ie uit die-un stofwolk van smoor mee da fleske mooi in zunne bek. Kik, da's zijn nou is un pliessie hoond! Mar dan vraogde oeweige af, 'hoe komt oons pliessie Kiske nou aan die un hoond'? Nou da's ok wir nie zo gek, Wiske bleek veul slimmer te zijn dan de pliessie van louwzeikerslaand en daorom eet die ie um mar op markplaots gezet. En die pliessie van oons trapt daor natuurluk mee zun grote voette wir in, mar uitendeluk zulle we wel zien wie van zullie de slimste is. En da tie van un russiese bruine wind hoond afstamt kunde wel ruuke as ie genoeg jupkes et gezope.    Allaaaf!